Sunt intrebat aproape zilnic ce aparate folosesc, cu ce sunt facute pozele, unii oameni cred cu tarie ca pentru a face o poza buna iti trebuie un aparat „supersonic”😊.

Va voi spune un secret: nu aparatul conteaza, ci ce obiective folosesti, si nici acestea nu conteaza, daca nu simti ce sa faci cu ele, daca nu stapanesti compozitia si „momentul de gratie”, daca nu esti deschis spre lume si spre prezent. Daca nu te lasi condus de lumina. A face fotografie nu inseamna a respecta niste retete, mizand pe tehnica. E doar partial adevarat. Fara un instrument pe care sa te poti baza, momentul trece pe langa tine 😉.

Inca un mit destramat: telefonul nu inlocuieste aparatul, mirror-less-ul nu inlocuieste full-frame-ul. Fiecare instrument are modul lui de a fi folosit optim.

Dupa ce in ultimii doi ani am facut performanta folosind doar telefonul (au fost oameni carora am fost nevoit sa le arat exif-ul ca sa creada ca nu am folosit un aparat), m-am gandit ca e momentul sa imi iau si eu un aparat modern, totusi. Vechiul aparat are vreo 6 ani, inca face super poze, dar nu are wi-fi, nu stie cu stabilizare, obosesc punand ochiul in vizorul mic, etc. Si nu mai vreau sa car o geanta mare cu mine.

Asa ca dupa ce am testat cam tot ce s-a putut testa, am ajuns la concluzia ca imi plac obiectivele Lumix, ale celor de la Panasonic. Au ei niste wide-uri superbe, niste obiective de portret excelente, usoare si compacte. Asa ca m-am pus pe cautat aparat. Nu voiam nici prea mare, si nici prea mic.

Asa ca m-am oprit asupra lui Lumix GX80. raportul caitate/pret e poate cel mai bun de pe piata. Nu are senzorul cel mai nou, dar e suficient de compact, are stabilizare pe 5 axe, cuplata cu stabilizarea din obiective, pot face poze noaptea din mana fara probleme, la ISO mic. Are o punere la punct instanta, e o placere sa fac portrete cu clar fix pe iris, are un sistem dedicat. Are si functia post – focus, pot alege dupa ce fac poza – unde fac clarul. Filmeaza fara vreo setare anume intr-un mod excelent, rezolutie 4k. E o placere sa il folosesc, asa ca de ceva timp acompaniez lucrul cu telefonul prin prezenta lui Panasonic LumixGX80.

Sper ca am mai clarificat din dileme si va poate ajuta sa alegeti mai bine, in caz ca va trebuie un aparat mic si performant, cu un pret decent. Pozele atasate – si care au luat cateva mii de like-uri toamna asta, sunt realizate cu el 😊.

Sursa Facebook (Vlad Eftenie)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.